Zadanie 8

Przygotowanie do wdrożenia efektów realizacji projektu

Kierownik zadania:

prof. dr hab. Jędrzej Krupiński


Celem zadania będzie kompleksowa realizacja wszystkich działań związanych z przeprowadzeniem fazy przygotowania do wdrożenia, co obejmuje przede wszystkim działalność polegającą na szerokim upowszechnieniu wyników prowadzonych badań: organizacji i przeprowadzeniu konferencji, szkoleń, seminariów. Istotną rolę odgrywa podniesienie wiedzy w śród przetwórców surowców pochodzenia zwierzęcego i konsumentów produkowanej żywności w zakresie jej jakości, bezpieczeństwa i walorów dietetycznych przy równoczesnym ułatwienie dostępu do informacji o jej pochodzeniu. Ponadto celem zadania jest przygotowanie podmiotów zewnętrznych do przeprowadzenia wdrożeń uzyskanych w ramach projektu wyników poprzez upowszechnienie wypracowanych w ramach projektu metodyk i procedur poprzez ich opisanie w wydanych publikacjach i opracowaniach. Zadanie obejmować będzie również działania zmierzające do uzyskania ochrony własności intelektualnej wypracowanej w toku realizacji projektu oraz opracowanie certyfikatu który będzie przyznawany produktom najwyższej jakości.

Efekty i kamienie milowe

  • Stworzenie opracowań, instrukcji dla powstałych w ramach projektu rozwiązań
  • Przyznanie certyfikatów świadczących o najwyższej jakości produktów ze zwierząt ras rodzimych
  • Publikacja monografii, artykułów naukowych lub innych opracowań,
  • Organizacją konferencji oraz szkoleń dla podmiotów zdolnych do wdrożenia wyników badań,
  • Dokonanie zgłoszeń patentowych oraz zgłoszeń wzorów użytkowych