Zadanie 8
Przygotowanie do wdrożenia efektów realizacji projektu
Kierownik zadania:
prof. dr hab. Jędrzej Krupiński
Celem zadania będzie kompleksowa realizacja wszystkich działań związanych z przeprowadzeniem fazy przygotowania do wdrożenia, co obejmuje przede wszystkim działalność polegającą na szerokim upowszechnieniu wyników prowadzonych badań: organizacji i przeprowadzeniu konferencji, szkoleń, seminariów. Istotną rolę odgrywa podniesienie wiedzy w śród przetwórców surowców pochodzenia zwierzęcego i konsumentów produkowanej żywności w zakresie jej jakości, bezpieczeństwa i walorów dietetycznych przy równoczesnym ułatwienie dostępu do informacji o jej pochodzeniu. Ponadto celem zadania jest przygotowanie podmiotów zewnętrznych do przeprowadzenia wdrożeń uzyskanych w ramach projektu wyników poprzez upowszechnienie wypracowanych w ramach projektu metodyk i procedur poprzez ich opisanie w wydanych publikacjach i opracowaniach. Zadanie obejmować będzie również działania zmierzające do uzyskania ochrony własności intelektualnej wypracowanej w toku realizacji projektu oraz opracowanie certyfikatu który będzie przyznawany produktom najwyższej jakości.
Efekty i kamienie milowe
- Stworzenie opracowań, instrukcji dla powstałych w ramach projektu rozwiązań
- Przyznanie certyfikatów świadczących o najwyższej jakości produktów ze zwierząt ras rodzimych
- Publikacja monografii, artykułów naukowych lub innych opracowań,
- Organizacją konferencji oraz szkoleń dla podmiotów zdolnych do wdrożenia wyników badań,
- Dokonanie zgłoszeń patentowych oraz zgłoszeń wzorów użytkowych