Zadanie 7

Implementacja metod rozwoju i ochrony bioróżnorodności

Kierownik zadania:

mgr Piotr M. Mikosz, dr inż. Paweł Radomski


Rosnący popyt na mięso, mleko i inne produkty pochodzenia zwierzęcego powoduje konieczność zapewnienia trwałej i stabilnej bazy genetycznej dla rozwoju produkcji zwierzęcej Stąd też głównym celem zadania jak i obszarem badawczym jest utworzenie krajowej sieci rozwoju i ochrony bioróżnorodności obejmującej gospodarstwa uczestniczące w programach ochrony oraz producentów produktów niszowych pochodzących od ras rodzimych. Nie może się to jednak odbyć bez szczegółowej analizy wymogów konsumentów co do jakości i atrakcyjności produktów lokalnych wytwarzanych w oparciu o surowce pozyskane od ras zachowawczych i małych populacji – drugi obszar badawczy. Kolejnym kierunkiem planowanych badań (trzeci obszar badawczy) jest dokonanie oceny sposobu postrzegania przez lokalną społeczność różnorodnych działań na rzecz ochrony przyrody oraz podjęcie próby włączenia i aktywizacji poszczególnych grup społecznych w procesy decyzyjne dotyczące zasięgu i sposobu ochrony lokalnych obszarów przyrodniczo cennych. Obszary wiejskie o wysokich walorach przyrodniczych mogą być atutem i podstawą w rozwoju ukierunkowanym na produkcję wysokiej jakości oraz turystykę wiejską. Rozwiązanie tego problemu powinno przebiegać z udziałem opinii lokalnej społeczności. Zakłada się również w ramach czwartego obszaru badawczego opracowanie zasad certyfikacji produktów pozyskiwanych od ras rodzimych co dodatkowo uwiarygodni dla konsumenta wysoką jakość tych produktów.

Efekty i kamienie milowe

  • Opracowanie Mapy Drogowej Produktów Lokalnych i wydanie „Atlasu polskich produktów ze zwierząt ras zachowawczych”
  • Przyznanie certyfikatów jakości dla wytwarzanych produktów
  • Podniesienie świadomości społecznej o znaczeniu bioróżnorodności zwierząt gospodarskich
  • Utworzenie platformy informatycznej na bazie której funkcjonować będzie krajowa sieć ochrony i rozwoju bioróżnorodności
  • Promocja produktów z ras zachowawczych poprzez opis metod ich wytwarzania oraz utworzenie bazy danych o tych produktach